„Варна Лит“ 2019

Поетесата Мирела Иванова – скъп гост в СУ „Неофит Бозвели“

За трета поредна година СУ „Неофит Бозвели“ се превърна в част от пространството на международния литературен фестивал „Варна Лит“.

На 29.05.2019 г. Мирела Иванова – носител на множество национални и международни награди за поезия, се срещна с изявени наши ученици, за да поговорят за силата на думите, за мечтите, които се сбъдват. Тя спечели сърцата на всички, провокирайки ги да изкажат свои мисли и да зададат въпросите си. Важното според поетесата е да бъдат упорити, да четат много, да израстват като щастливи и позитивни личности. За нея четенето е ключ към един по-добър живот, а писането – общуване.

Във втория фестивален ден – 30.05., градската художествена галерия бе пространството, което обедини варненските ученици, представили разказ, есе, стихотворение в литературния конкурс „Големи и малки семейни истории“. Специални гости на събитието бяха изявени наши писатели, поети, художници, журналисти.

Поздравления за доброто си представяне в този конкурс и за разказаните интересни семейни истории заслужиха нашите възпитаници:

Ема Митинкова - VI а клас; Светломира Драганова - VI а клас; Радостина Веселинова - VI б клас; Натали Атанасова - VI б клас


СЪСТЕЗАНИЕ ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

Kangaroo Global Linguistics (KGL) e състезание по английски език, отворено за всички ученици от 8 до 18 годишна възраст.

​KGL се провежда по цял свят от International Testing Authority (ITA) и от Institute for the Development of Educational Assessment (IDEA). Тестът се осъществява по места от партньорите на KGL в съответната страна.

В България състезанието се организира от Асоциацията на Кеймбридж училищата в България със сътрудничеството на издателство КЛЕТ България. Като част от асоциацията учениците от СУ " Неофит Бозвели" гр. Варна за поредна година участваха и завоюваха призави места. Поздравления за всички участници.

Повече информация ще намерите на сайта на Асоциацията на Кеймбридж училищата в България: https://www.cambridgeschools.bg/kgl-2019


Отлично представяне в националното състезание

„Стъпала на знанието: Български език и литература“

            За първа година ученици от прогимназиалния етап взеха участие в националното състезание по български език и литература "Стъпала на знанието", организирано от сдружение "Десет книги" съвместно със Софийския университет "Св. Климент Охридски".

В първия предварителен кръг - тест с 25 задачи от учебното съдържание по български език и литература - премериха сили 27 наши възпитаници от V до VІІ клас.

Според регламента във втория предварителен кръг учениците трябваше да създават текст: V клас -  съчинение описание, VI  - съчинение разсъждение по житейски проблем, VII клас - преразказ на непознат текст.

Националната комисия класира за финален кръг само учениците, получили максимален резултат – от 46 до 50 точки –  на предварителните два кръга.

За наша радост и гордост 4 наши възпитаници успешно изкачиха стъпалата на знанието до финала на националното състезание:

Радост Петрова – VI Б клас;

Вилияна Василева - VII Б клас;

Димитър Бонев - VII Б клас;

Мария Йорданова - VII Б клас;

            Поздравления за финалистите! Пожелаваме им да бъдат любознателни и упорити и все така да продължат да ни радват с успехите си!

 


Блестящо предствяне в  състезанието по български език и литература „Свети Климент Охридски“  на Малвина Стоянова от IV а клас в състезанието със завоювано първо място.


22 май Спортен празник на СУ " Неофит Бозвели"

 


10-ти май е обявен за Световен ден на физическата активност под мотото „Движението – това е здраве”. Датата се отбелязва от 2002 година с решение на 55-та Световна здравна асамблея. Инициативата, подкрепена от Министерството на здравеопазването цели чрез спорт и физическа активност да се ограничи действието на рисковите за здравето фактори – тютюнопушене, нездравословно хранене, стрес, социална изолация. Данни от национално изследване за физическата активност в България показват, че 80 % от хората на възраст 25-64 г. са с ниска физическа активност. Нараства делът на учащите с ниво на физическа активност под препоръчителното за тази възраст.

     

График на открити врати  9-10.05.2019г.

I a кл.  Ръководител: Флора Великова

9.05.19 (четвъртък) 3 час 9:55 – 10:30ч. – Математика- Урок 113 Интерактивния кабинет – ст.224

10.05.19(петък) 2час- 9-9:35ч – Предприемачество- тема „В домашната работилница"

I б кл. -  Ръководител: Марияна Колева

9.05.19(четвъртък) – 2час - 9:00-9:30ч. -БЕЛ-тема „Дядо и ряпа“

I в кл. – Ръководител: Марияна Кръстева

9.05.19(четвъртък) – 4 час – 10:40-11:15ч. - БЕЛ- тема „В света на книгите“

II а кл. – Ръководител: Райна Иванова

9.05.19(четвъртък) – 4 час – 10:40-11:15ч.  – Математика

II б кл. – Ръководител: Жени Атанасова

10.05.19(петък) – 1час – 8:15-8:50ч.  – Четене

II а кл. – Ръководител: Миглена Сербезова  

10.05.19(петък) – 5час – 11:25-12:50ч.  – Информационни технологии

III а кл. – Ръководител: Петя Костадинова

9.05.19(четвъртък) – 2час – 9:00-9:40ч.  – Математика

III в клас – Ръководител: Сийка Филипова

9.05.19(четвъртък) – 2час – 9:00-9:40ч.  – Четене

 10 май 2019 година – Ден на физическата активност  /Подготвителни групи/


Патронен празник на училището

Днес, 30.04.2019 г., с тържествен концерт отбелязахме 37-годишнината от създаването на училището ни. Талантливите ученици на СУ " Неофит Бозвели" представиха богата празнична програма с вдъхновени изпълнения на стихове, песни и танци.

Директорът на училището госпожа Даниела Игнатова поздрави присъстващите ученици, учители, родители и гости.

Честваме патронния празник и  почитаме паметта на нашият патрон Неофит Бозвели – една от най-внушителните и силни личности от епохата на Българското възраждане. Духовник и писател, общественик и борец за църковна независимост, сатирик и народен будител, книжовникът носи факела на просвещението, на пробуждането на националното самосъзнание на поробения български народ.

Днес нашето училище продължава святата мисия – да образова и да възпитава личности с гражданско съзнание, като следва съвременните образователни тенденции, отговаря на нарастващите изисквания на променящия се свят.

Честит празник!


През месец април бе проведена квалификация на педагогическите специалисти от СУ „ Неофит Бозвели“ гр. Варна на тема „ Формиращо оценяване в процеса на училищното обучение. Форми, методи, инструментариум .

Обучението разкрива опита от прилагането на различни варианти на формиращо оценяване в контекста на оживен дебат за различни аспекти на подхода за оценка на образователните резултати.

Терминът „формиращо“ е ключов, което означава, че информацията, събрана при този тип оценяване служи за промяна на съществуващата разлика между желаното и реалното равнище на постижения и формира определени нагласи както у ученика, така и у учителя.

В рамките на обучението педагогическите специалисти  се запознаха с теоретичните положения за основните характеристики на формиращото оценяване и това, което го отличава от сумиращото оценяване, с ролята и мястото му в образователния процес и с основните типове формиращо оценяване.

На базата на примери и дискусия на реални учебни ситуации, обучаемите  разработиха стратегии за учене и ще разгледаха някои от най-важните и широко приложими техники за формиращо оценяване – резюмета и рефлексии, диаграми и графични организатори, визуално представяне на информацията, съвместни дейности и др.

Обучението имаше приложен характер и предложи практически начини за работа и овладяване на специфични техники за оценка.


Панорама на професиите и профилите в средното образование  се проведе на 24-ти април,  в Юнашкия салон във Варна. Организатор на събитието бе Община Варна, а в него  се включиха 24 средни училища, професионални и профилирани гимназии, които представиха актуална информация за учебната 2019/20 година. 

С активната подкрепа на Център за кариерно ориентиране-Варна учениците от 6-ти и 7-ми клас и техните родители имаха възможност да се ориентират в многообразието от училища, форми на обучение, профили и специалности за предстоящата учебна година.
СУ " Неофит Бозвели" представи   нова професия "Помощник- възпитател" и профил Софтуерни и хардуерни науки  по атрактивен начин, чрез презентации, демонстрации, информационни материали и изделия от практическото обучение.


Прекрасно видеообръщение и снимки получиха учениците от четвъртите класове на СУ “Неофит Бозвели“ от техните нови американски приятели. Децата са в писмена кореспонденция на английски език с деца от училище в град Аллен на американския щат Тексас.

На хартия и с моливи, те размениха факти за живота в съответното училище, научиха повече и добавиха стойност към своите знания по английски език. Част от децата от училище „Неофит Бозвели” посетиха Радио Варна и споделиха своите емоции пред Ваня Славова:


Писмо от Америка -продължението!

Прекрасно видеообръщение и снимки  получиха учениците от четвъртите класове на СУ    “ Неофит Бозвели“ от техните нови американски приятели. Както информирахме, нашите деца са в писмена кореспонденция на английски език с деца от Kerr Elementary School в град Аллен на американския щат Тексас. На хартия и с моливи, те размениха факти за живота в съответното училище , научиха повече за своите респективни държави чрез собствени презентации и добавиха стойност към своите знания по английски език. Нека приятелството ви и любовта към писаното слово продължи, деца!

Пожеланието е от Мис С.Ибрям, учител по АЕ и Мис Антоанета Гален, учител в Kerr Elementary-организатори на обмена, и на г-жа Мариана Колева , координатор на инициативата.

Снимки и видео вижте тук:

 


„Аз общувам с Европа -2019“-масово участие и отлично представяне на СУ“Нeофит Бозвели“

42 от нашите ученици в начален етап се явиха на състезанието по Английски език „Аз общувам с Европа“, ежегодна инициатива на СБНУ. 15 от тях завоюваха максималния брой точки в надпреварата.

С благодарност за положения труд , за ентусиазма и любовта към езика към всички участници ,

Мис Севинч Ибрям, преподавател по АЕ.

Индивидуални резултати на учениците можете да видите тук:

https://www.sbnu.org/index.php/rezultati

 

 

 


„УЧЕНИЧЕСКАТА БИБЛИОТЕКА И ПОКОЛЕНИЕТО Z“

СУ "Неофит Бозвели " участва в  Първата регионална конференция „Ученическата библиотека и поколението Z - предизвикателства и възможности", която се проведе на 26.02.2019 г.  В рамките на форума бяха наградени победителите в конкурса за есе на същата тема, като втора награда  в категория „Гимназиален курс" бе присъдена на Симона Тодорова, Сиана Александрова и Стефани Георгиева от IX A клас.

 


Писмо до Америка

Писма до Америка на английски език писаха с много обич четвъртокласници от СУ“Неофит Бозвели“ тази седмица, в отговор на приятелска инициатива на свои връстници от Kerr Elementary School  в Аллен, Тексас. „Мило българско приятелче“- така започват писмата на американчетата, на което нашите деца имаха шанса да отговорят поименно: Hello, Anthony,  Dear Brooke, Dear Branton, и към това да добавят думи, пълни с обич към България и към любимото училище. Децата от двете страни на океана обмениха информация за предпочитаните си предмети и занимания, а желанието познанството да продължи във времето се оказа взаимно. Писмата са тема за разговор и коментар в часовете по английски език и в двете училища, а нашите четвъртокласници подготвят и презентации за Варна и за страната ни.

„Красиви вълни се разбиват на брега, снегът елегантно се сипе на земята -Америка е моята любима страна, пише Паулине, на което Габриела отговаря: “Бих искала да видя твоя океан, но тук ние имаме нашето прекрасно Черно море, планините, а нашата Морска градина е най-хубавата в целия свят“

Кореспонденцията е вдъхновена от българския произход на Мис Антоанета Гален, преподавателка в Kerr Elementary School, любезното сътрудничество от наша страна е на г-жа Мариана Колева и Мис Севинч Ибрям, учител по Английски език.

 

 


В периода 18.02.2019-20.02.2019 ученици от VII б клас участваха в обучение

„Организиране на мероприятия за подготовка и обучение на
населението за реакция при наводнения и последващи кризи”

Консорциум „ДИКОН – БЧК“

 


Състезание по английски език

Kangaroo Global Linguistics (KGL) e състезание по английски език, отворено за всички ученици от 8 до 18 годишна възраст.

​KGL се провежда по цял свят от International Testing Authority (ITA) и от Institute for the Development of Educational Assessment (IDEA). Тестът се осъществява по места от партньорите на KGL в съответната страна.

В България състезанието се организира от Асоциацията на Кеймбридж училищата в България със сътрудничеството на издателство КЛЕТ България.

Повече информация ще намерите на сайта на Асоциацията на Кеймбридж училищата в България: https://www.cambridgeschools.bg/kgl-2019

Състезанието се проведе на 16.02.2019г. в СУ " Неофит Бозвели" и в него взеха участи 47 ученика.


 На 14.11.2018г. в СУ  "Неофит Бозвели" се проведе методическа среща и демонстрация в реална среда. Срещата и демонстрацията е за учители начален етап, които преподават компютърно моделиране в трети клас. Учениците от 3а клас с ръководители Миглена Сербезова и Гинка Александрова участваха в демонстрацията с тема "Комбиниране на блокове за движение и повторение". Обучението по компютърно моделиране в начален етап е насочено към овладяване на начални знания, умения и отношения, свързани с изграждане на дигиталната грамотност на учениците чрез създаване на компютърни модели на познати обекти, процеси и явления и експериментиране с тях.


 

На 28.10.2018г. ученици от СУ "НеофитБозвели" под ръководството на г-жа Галя Белдева завоюваха I място в Междуучилищно състезание на тема ”Символи на полската култура – 20 век” организирано от  Дирекция „Образование и младежки дейности”/Държавно полско училище „Адам Мицкевич”

 


На 27 и 28 октомври 2018 г. група ученици от 9 и 10 клас при СУ „Неофит Бозвели“ участваха в учебен семинар по маршрут Варна – връх Шипка – Бузлуджа – Казанлък – Варна, организиран от Дирекция „Образование и младежки дейности“ на Община Варна и СОСЗР – Варна по проект за патриотично възпитание на младежта.

Групата с вълнение покори легендарния връх Шипка, научи интересни факти за героичните боеве там от филмите, които изгледа и се любува на прекрасната панорама, разкриваща се от върха на паметника. Интерес предизвикаха и тракийските гробници – Голямата косматка и Казанлъшката, Историческият музей в гр. Казанлък и храм-паметникът „Рождество Христово“ край гр. Шипка.


 

Маратон на четенето

От 22 до 25 октомври  в библиотеката на училище „ Неофит Бозвели“  по традиция се  отбеляза националния  Маратон на четенето с  различни  интересни  инициативи. Учениците бяха любезно посрещнати от г-жа Ваня Кръстева.

"Светът съществува, за да се превърне в книга" - с това мото протече тържеството, посветено на международния ден на книгата.

Учениците  от  началeн, прогимназиален и гимназиален етап  участваха  по групи в маратона, под  ръководството на своите учители. Екипната  работа  между учителите  е приоритет  в училището, а също и приемствеността  между учителите  от  различните степени на обучене  благоприятстват  за  добрата  работа  на  учениците.


 

13 октомври – ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН НА ПЪТНАТА БЕЗОПАСНОСТ

       В изпълнение на обща стратегия за намаляване броя на жертвите при пътно-транспортни произшествия по пътищата на Европа, ученици и учители от Подготвителните групи на Детския център към СУ „ Неофит Бозвели“, гр. Варна се включиха в инициатива, свързана с Европейския ден на пътната безопасност, която се отбелязва всяка година на 13 октомври. Основната цел на този ден е да се повиши отговорността на всички участници в пътното движение – пешеходци и водачи на автомобили. Във връзка с опазване живота и здравето на децата, участници в пътното движение, чрез беседа – разговор, учителите на групите припомниха на учениците основните правила за движение по пътищата. Запознаха ги с особеностите на полицейската униформа и характерните белези, по които може да се отличи  истинския  полицейски служител от фалшивия. Обясниха къде трябва да се движат пешеходците в населените места, как трябва да се пресича пътното платно, кога може да се търси съдействие от полицията, кои са основните правила за велосипедистите  и други.

Голям интерес предизвика беседата сред учениците и те активно се включваха, като показаха знанията си за безопасното движение по пътищата, за което получиха стикер с призив към тях, като пешеходци и към родителите им, като водачи на автомобили.